poniedziałek, 17 czerwca 2013

Truskawki procentują, czyli nalewka truskawkowa

Truskawki to owoce, które nie tylko świetnie się nadają do ciasta czy też na dżem. Ich piękny kolor i aromat świetnie sprawdza się też w domowej roboty alkoholu;). Zimą nie ma nic przyjemniejszego niż mały kieliszeczek na rozgrzewkę i wspomnienie lata. Ta nalewka jest idealnym oddaniem smaku owoców więc postarajmy się o te maksymalnie słodkie i dojrzałe- nalewka będzie wtedy aromatyczna i zachowa piękny kolor aż do następnego roku. Można również nalewem zalać następne truskawki, by uzyskać jeszcze lepszy efekt. Butelka ze zdjęcia to pozostałość z zeszłego roku, ale rocznik bieżący czeka na zrobienie. Przepis moja mama znalazła w "Wielkiej Księdze Nalewek" i ona w zeszłym roku popełniła ją po raz pierwszy:).





Nalewka truskawkowa
  • jeden kilogram dojrzałych truskawek
  • 0,5 litra spirytusu
  • 0,5 litra wódki o mocy ok. 45%
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka kwasku cytrynowego
Truskawki należy odszypułkować i dokładnie umyć. Wsypujemy je do słoja i zalewamy alkoholem. Zostawiamy w słonecznym miejscu na 24 godziny. Po tym czasie zlewamy alkohol przecedzając truskawki przez gazę. Czynność można powtórzyć ze świeżymi truskawkami. Z pół szklanki cukru i szklanki wody gotujemy syrop. Powinien być on klarowny więc ewentualną pianę należy zebrać. Wlać nalewkę do gorącego syropu ciągle mieszając. Dodać kwasek cytrynowy dla zachowania koloru. Dobrze wymieszać, schłodzić i rozlać do butelek. Po miesiącu można już rozpoczynać degustację. 




Smacznego!

7 komentarzy:

  1. robiłam w zeszłym roku... i już się wypiła! :p

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ smaka mi zrobiłaś :) koniecznie do wypróbowania. Zaraz biegnę po truskawy.

    OdpowiedzUsuń
  3. toż to musi smakowac obłędnie:D ranyyy

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale. Obiecałam sobie już zimą, że w tym roku zrobię i zrobić muszę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dobrze, że truskawki są teraz coraz słodsze, bo wygląda cudownie:) aż mi się zachciało, dobrze, że już po południu ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Będziemy robić, czy zamiast kwasku może być świeżo wyciśnięty sok z cytryny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że mozna zastąpić, kwasek ma tu rolę nie tyle sakową co pomaga zachować piękny kolor:)

      Usuń