środa, 10 października 2012

Nie lubię braku słońca i szarlotka z kruchą posypką.

Wiecie co mnie ostatnio irytuje piekielnie w jesiennej aurze? To nawet nie zimno. Nie cieplejsze ciuchy, ani żądza mordu na myśl o kupnie zimowych butów. Brak światła! Brak porządnego słońca, które umożliwia zrobienie sensownego zdjęcia. Nie umiem jeszcze obsługiwać lampy błyskowej więc kończy się to różnie. Ogólnie nie lubię zdjęć z fleszem. Bo nie umiem robić. Niech mi ktoś da trochę jasnego światła słonecznego!

Ta szarlotka to przepis z. którym poradzą sobie nawet początkujący amatorzy wypieków. Jest łatwy, a  wszystkie etapy przygotowania ładnie ze sobą współpracują, więc gdy ciasto siedzi w lodówce można przygotować farsz. Jest ponadto, krucha i pyszna. Dzięki sprytnemu wierzchowi nie musimy robić osobnej kruszonki. Porcja na tortownicę 26 cm.



Szarlotka z kruchą posypką


  • kostka margaryny lub masła (250g)
  • 3/4 szklanki cukru pudru (120g)
  • 2 i 1/4 szklanki mąki (375g)
  • jedno jajko
  • 5 -6 dużych jabłek (1,5kg)
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • cynamon, rodzynki, i inne ulubione bakalie

Margarynę lub masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać jajko i wymieszać. Następnie wsypać mąkę i całość wyrobić na gładką masę. 2/3 ciasta schłodzić w lodówce, a 1/3 w zamrażarce.Jabłka obrać, pokroić w kostkę, uprażyć z cukrem i cynamonem, odstawić do wystygnięcia. Ciastem z lodówki wyłożyć dno i boki tortownicy (o średnicy ok.26cm) wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Na ciasto wyłożyć jabłka, a na ich wierzch zetrzeć na tarce ciasto z zamrażarki. Piec 40minut w temperaturze 200 stopni.


7 komentarzy:

  1. Lubię wszystkie szarlotki! Twoja również mnie kusi:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. znakomicie wygląda ta szarlotka:) smakowita

    OdpowiedzUsuń
  3. Ulubione ciacho i to dokładnie w takiej wersji, jak u Ciebie- im więcej jabłek tym lepiej :) Cudowne jesienne ciacho.

    OdpowiedzUsuń
  4. I mnie te brakuje słońca, do tego stopnia, że za nim tęsknię :-)
    Szarlotka wygląda cudnie, uwielbiam takie wypieki, gdzie więcej jest jabłek niż ciasta :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mocno nadziana jabłkami, to lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nawet bez tego idealnego światła ta szarlotka wygląda po prostu rewelacyjnie! :)

    OdpowiedzUsuń