Można też skroić jakieś ochłapki wędlin z lodówki, albo kurczaczka co został z poprzedniego obiadu. Porcja na dwie osoby.
Bigos z fasolki szparagowej
* 500 gram fasolki szparagowej
* ulubiona kiełbasa lub kawałki wędlin itp.- ilość dowolna
* pięć łyżek koncentratu pomidorowego
* mała cebulka
* przyprawa do bigosu lub ulubione zioła( majeranek, oregano, bazylia, kminek itp.)
* łyżeczka słodkiej mielonej papryki
* sól i pieprz
* cukier
Fasolkę pokrojoną na około 3-4 centymetrowe kawałki ugotować do miękkości( ale nie rozgotować na papkę!). Odcedzić. Na patelni przysmażyć cebulkę i kiełbasę lub inne mięso. Dodać do fasolki. Koncentrat pomidorowy rozetrzeć z odrobiną ciepłej wody i dodać do reszty składników. Podgrzewać na małym ogniu, uważać żeby nie przypalić. Przyprawić solą, pieprzem, papryką i ziołami. Jeśli potrawa jest za kwaśna to dodać odrobinę cukru. Podawać gorące, okraszone pietruszką lub koperkiem i z chlebkiem lub bez.
Smacznego!
Przepis rewelacja, tani, prosty, szybki, sycący na pewno wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńŚwietne, szybkie i proste, zapisuję :)
OdpowiedzUsuń